Kamis, 19 November 2015

Katakan Tidak kepada Kekurangan Zat Besi Dengan Ayurveda

Katakan Tidak kepada Kekurangan Zat Besi Dengan Ayurveda

Salah satu komponen yang paling penting dalam tubuh manusia, yang memastikan fungsi normal the-sistem badan, adalah besi. Sebagai komponen utama hemoglobin, besi bertindak sebagai pembawa oksigen dalam darah dan biasanya diperolehi melalui pengambilan makanan tertentu. Selepas kalsium, besi adalah mineral yang kedua paling penting di dalam badan. Besi adalah penting untuk pengangkutan oksigen dalam darah ke seluruh bahagian badan. Ia adalah sangat bermanfaat untuk aktiviti imun positif dan juga membantu dalam berfungsi dengan baik hati. Iron menyediakan perlindungan terhadap radikal bebas dan memudahkan dalam pembentukan hemoglobin dan enzim penting tertentu. Banyak proses metabolik dan peraturan pertumbuhan sel dan pembezaan juga dijalankan dengan bantuan besi.

Penyerapan miskin zat besi dalam badan boleh membawa kepada kekurangan zat besi yang lebih boleh berjumlah anemia. Pengambilan harian yang tidak mencukupi daripada besi, kehamilan, kehilangan darah akibat haid berat atau pendarahan dalaman juga boleh membawa kepada kekurangan zat besi. Orang yang mengalami kehilangan tahap zat besi dalam badan melalui proses beransur-ansur mempunyai baki besi negatif. Ini berlaku apabila pengambilan zat besi tidak memenuhi keperluan harian untuk besi pemakanan. Ini keputusan ke dalam pengurangan bentuk penyimpanan besi walaupun sebagai tahap hemoglobin darah tetap normal. Anemia dicetuskan apabila tapak penyimpanan besi kekurangan dan darah tahap besi tidak dapat memenuhi keperluan harian.

Gejala pelbagai anemia dari lemah, lesu, pening untuk berdebar-debar, nafas pendek, kemasaman gusi dan sakit kepala yang teruk.

Diagnosis kekurangan zat besi boleh dijalankan tanpa sebarang kekecohan. Mendapatkan nasihat doktor pasti akan membantu dan selepas itu individu itu akan dikehendaki mengambil ujian darah beberapa untuk sel darah merah dan hemoglobin; saiz sel-sel darah merah, tahap serum besi dan seterika kapasiti dalam darah mengikat.

Rawatan untuk kekurangan zat besi boleh bermula di rumah sendiri. Memakan makanan yang kaya dengan zat besi adalah satu kemestian untuk semua orang dan ia menjadi lebih penting bagi seseorang yang mengalami kekurangan zat besi dalam badan. Dos multivitamin setiap hari bersama-sama dengan pendedahan minimum untuk memimpin dan logam toksik lain seperti aluminium, kadmium dan merkuri akan menjadi satu permulaan yang besar terhadap kekurangan zat besi. Juga penggunaan yang berlebihan alkohol dan merokok perlu dielakkan.

Satu lagi remedi alternatif untuk kekurangan zat besi dan anemia adalah Ayurveda. Ayurveda mengesyorkan penggunaan bit, halba, salad, bayam, kacang soya, bijan dan madu untuk diet besi berisi. Salah satu produk yang paling berjaya dan sangat mujarab Ayurveda AnemiCare. Ia adalah satu ubatan yang kuno untuk merawat anemia dan keletihan. Dengan mewujudkan ketenangan fikiran, ia membantu sistem saraf autonomik semula jadi badan dipulihkan dengan alkali dan keseimbangan berasid.

Bersama-sama dengan Iron semula jadi, ia juga mengandungi Emblica Officinalis, yang merupakan sumber semula jadi yang kaya dengan vitamin C dan Kalsium; kedua-dua manfaat kepada asimilasi betul zat besi dalam darah. Ayurveda adalah penyelesaian yang paling berkesan untuk semua jenis masalah yang berkaitan dengan kekurangan zat besi dalam badan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar